1. A helyi termék vásárlása előnyösen hat a
lokális gazdaságra. Tanulmányok szerint a helyben elköltött 100 Ft a
helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent. Amikor az
értékesítő vállalkozás nem helyi tulajdonú, a profit garantáltan
elhagyja a helyi közösséget.
2. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. Míg a nagyáruházak
polcain található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le,
esetenként hetekig, hónapokig szállították, majd valahol hűtve tárolták,
addig a helyi zöldségek a piacon nagy valószínűséggel az ez eladást
megelőző 24 órában kerültek betakarításra. Ez nem csak a frissességére
van hatással, hanem a beltartalmára is, hiszen az idő múlásával ezen
élelmiszerek táplálkozási értéke csökken.
3. A helyi élelmiszernek jobb az íze. Kóstolj meg egy kerti
paradicsomot, frissen a növényről letépve és egy importot a boltból.
Érezhető a különbség!
4. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. Mivel ezek a termékek
helyben kerülnek értékesítésre nem kell elviselniük a hosszú hajóutat, a
szállítás gyötrelmeit és a hosszú hűtőházi tárolást. Ezért nem kell,
hogy éretlenül szüreteljék be őket.
5. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Annak
köszönhetően, hogy a helyi termék lényegesen kevesebbet utazik
(általában max. 60 km-t), a fogyasztásuk jelentősen csökkenti a
környezet terhelését. Sajnos nagyon import biotermék szállítása során
bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny,
amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít…
6. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az
évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít
minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát akkor fogyasszuk a ezeket,
amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a
legolcsóbbak.
7. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A piaci
árusok, a helyi zöldség és gyümölcstermesztők, állattartók és élelmiszer
feldolgozók mind-mind rendelkeznek egy saját, családi
(siker)történettel. Különösen igaz ez akkor, ha az előállítás során a
hagyományos családi recepteket, módszereket alkalmazzák. Azzal hogy
megvesszük ezeket a termékeket, a történet részeseivé válunk.
8. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Azzal,
hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség
jelentős tartósításra. A helyi termékkel kapcsolatos probléma esetén a
helyi termelő gyorsabban, hatékonyabban felelősségre vonható. A
termelőnek pedig érdeke a minőségi termék, hiszen gyakran a saját
becsülete, az arca, az a brand, amit értékesít.
9. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Azzal, hogy
nem kell a termelőnek jól tárolható, jól szállítható, magas profittal
kecsegtető nagyipari fajtákat termeszteni, megmaradhatnak olyan ősi
hazai fajták, melyek termesztése egyre inkább a feledésbe merül.
10. Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal
hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat hozzájárulunk
ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag
fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.
+1. Egységes Helyi Termék Védjegy - Önökért!
Kialakítás alatt van az egységes Helyi Termék Védjegy, mely felkerülhet a
településeken helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel előállított
termékekre, így aki azokat a boltban leemeli a polcról, eldöntheti, hogy
vásárláskor előnyben részesíti-e a helyi vagy térségi terméket. Ezt a
védjegyet az általunk elképzelt termékszövetségek adják ki, és az
önkormányzatok felügyelik egy minőségbiztosítási rendszer alapján.
Kommentáld!